Fluorid (fluor)

Der er tilsat fluorid i langt de fleste tandpastaer som led i den forebyggende tandpleje i Danmark. Det er veldokumenteret i adskillige undersøgelser gennem årene, at fluorid har en positiv og vigtig effekt i forhold til at forebygge huller i tænderne. Fluorid har vist sig at være så effektivt mod huller i tænderne, at forskere i dag af etiske grunde ikke længere kan få lov at udføre forsøg, hvor en kontrolgruppe af børn børster tænder med tandpasta uden fluorid.

Det anbefales at bruge fluoridtandpasta til børn, lige fra den første tand bryder frem. Dog er det vigtigt, at der bruges markant mindre mængder end til voksne svarende til barnets lillefingernegl.

  • 0 til3 år: Mængde svarende til en halv lillefingernegl på barnet 2 gange dagligt (1000-1200 ppm F).
  • 3 til 6 år: Mængde svarende til lillefingerneglen på barnet 2 gange dagligt (1450 ppm F).
  • 6 til 12 år: Mængde svarende til 1 cm, 2 gange dagligt (1450 ppm F).
  • 12 år og opefter: Mængde svarende til 2 cm, 2 gange dagligt (1450 ppm F).

Der anvendes små mængder til barnet mellem 0-3 år, hvor barnet ikke er i stand til at spytte ud. Omkring 3 års-alderen, hvor barnet kan spytte ud, sættes mængden op både i forhold til indholdet af fluorid samt mængden af tandpasta.

Er fluorid giftigt?

Den form for fluor, som fluorid bygger på, er et grundstof, kendt fra det periodiske system under bogstavet F. Fluorid er et naturligt forekommende stof i drikkevand, dog i meget små mængder, og det forekommer også naturligt i visse fødevarer. Indholdet i drikkevandet varierer fra kommune til kommune. Tandpasta indeholder ligeledes meget lidt fluorid. Ifølge videnskaben er der altså ikke noget at være bange for, når man børster tænder, medmindre man sluger tandpasta i meget store mængder. Et barn skal indtage over en hel tube voksentandpasta på én gang, for at der er risiko for forgiftning.

Bemærk at fluorid i din tandpasta ikke har noget at gøre med den dødsensfarlige gasfluor eller hormonforstyrrende fluorstoffer, selv om vi i daglig tale ofte kalder fluorid for fluor.

Forebyggende fluoridbehandlinger

Kommer man regelmæssigt til tandpleje, vil tandplejeren kunne lave forebyggende fluoridbehandlinger, hvis der er begyndende huller, så man undgår udboringer af tænder og fyldninger. Fluorid pensles i en opløsning med vand på begyndende huller og kan være med til at genopbygge de ødelagte områder. Fluorid findes også som en klistret gel, der kan påføres tænderne, og som en lak der kan forsegle begyndende huller.