Tandblegning

Blegning af tænder er en kosmetisk behandling og et indgreb i tændernes emaljeoverflade, hvorfor du altid bør rådføre dig med en tandplejer eller tandlæge, før en blegning finder sted. Blegning er en kemisk proces, og det aktive stof i tandblegemidlet er hydrogenperoxid, også kaldet brintoverilte.

Med alderen vil tænderne få en mørkere tone på grund af ændringer i tykkelsen af dentinen (tandbenet). Det betegnes en intern misfarvning. Misfarvninger, som stammer udefra, eksterne misfavninger, skyldes ofte det, man spiser og drikker (lakrids, kaffe, te, sodavand, rødvin osv.) eller ved rygning. Denne slags misfarvninger kan fjernes med tandblegemidler.

  • Bleg med omtanke.
  • Orienter dig om bivirkninger.
  • Gentag sjældent.
  • Behandlingen må ikke gøre ondt.

Blegning anbefales ikke til personer med større tobaks-/alkoholforbrug, tandkødsbetændelse, parodontitis, følsomme slimhinder og ved tegn på cancer i mundhulen. Derudover egner tænder med fyldninger og tænder med porcelænskroner sig ikke til tandblegning.

Det er kun mælketænderne, som er kridhvide

Bivirkninger ved tandblegning

I timerne efter en blegning med skinne er tænderne meget modtagelige for farve, ligesom de kan være meget følsomme. Det anbefales derfor ikke at spise, drikke, indtage syrlige og farvende fødevare samt at ryge i et par timer efter behandling. Ved en klinikblegning frarådes det specielt at indtage syrlige og kraftigt farvende fødevarer samt at ryge i op til 24 timer efter behandling.

Blegede tænder mister den glans og det spil, som emaljeoverfladen har fra naturens side, fordi der sker en ætsning af tændernes overflade, en ætsning og en reduktion af tandsubstans som aldrig genetableres.

Før du beslutter dig for at blege tænder

  1. Spørg altid din tandplejer til råds, før du bleger tænder. Der er stor forskel på misfarvningernes oprindelse, dermed også stor forskel på resultatet af en blegning.
  2. Overvej om det overhovedet er nødvendigt at blege. Tænderne er elfenbensfarvede fra naturens side! Kan problemet eventuelt klares ved at ændre drikke- eller spisevaner eller ved at børste tænder noget oftere?
  3. Hvis du i forvejen har følsomme tandhalse, kan blegning få tænderne til at gøre ekstra ondt.
  4. Tænder, der bleges, bliver generelt mere følsomme, end de har været tidligere.
  5. Har du usundt tandkød eller sår i munden, kan det øge den negative virkning af tandblegningsprodukter.
  6. Er du ryger, eller drikker du ofte alkohol, er der måske en højere risiko for at udvikle kræft i mund og hals, når du bruger tandblegningsprodukter.

Hvis du beslutter dig for at blege tænder

  1. Hvis du vælger at blege tænderne derhjemme, så undgå at få blegemidlet på tandkødet eller at sluge det. Det gør du ved at benytte en tandskinne, der passer præcist til dine tænder. Det anbefales ikke at bruge en skinne, som man selv tilpasser, da pasformen her ikke er god nok. Få lavet en skinne hos din tandplejer.
  2. Bleg tænderne i over- eller undermund hver for sig.
  3. Hvis du vælger at bruge et plaster med tandblegningsmiddel, skal du være opmærksom på at beskytte dit tandkød, så du ikke får ætsninger på tandkødet.
  4. Husk at følge den vejledning du får fra din tandplejer, eller som er på produktet, især hvad angår varighed og hyppighed af tandblegningen.
  5. Bleg ikke tænderne mere end hvert 2. til 4. år.
  6. Børst tænderne grundigt to gange om dagen – husk tandmellerum.
  7. Brug tandpasta med fluorid.
  8. Undgå hyppige søde og syrlige mellemmåltider.