Spiseforstyrrelser og syreskader

Har du bulimi og kaster op hyppigt, eller spiser du ofte store mængder søde sager, stiger risikoen for varige skader på tænderne.

Syreskader opstår ved hyppigt indtag af søde eller syrlige mad- og drikkevarer eller hyppige opkastninger, og risikoen for huller i tænderne stiger ved overspisning af større mængder sukkerholdige fødevarer eller ved småspiseri over lang tid. Skadernes omfang afhænger både af hvor ofte og i hvor lang tid ad gangen, det søde og syrlige er i munden.

Men hvis huller og syreskader opdages tidligt, kan en justering af vaner og rutiner være med til at forebygge, at skaderne udvikler sig. Ved et tandeftersyn kan tandplejeren se de tidlige tegn og hjælpe dig med gode råd.

Det kan anbefales, at man kommer oftere til tandeftersyn ved bulimi for at forbebygge skader på tænderne og eventuelt fluoridbehandling.

Tændernes emalje

Tændernes overflade består af et lag emalje, der på en sund tand er mellem 1 og 1½ mm. Er emaljen først ætset væk, kan den ikke gendannes, og uden emalje svækkes tænderne, der slides i stykker og bliver følsomme. Syreskader giver isninger i tænderne, når man spiser eller drikker noget koldt, varmt, surt eller sødt. Ved synlige syreskader er tænderne blevet mindre, fordi emaljen er væk, og tandbenets gule farve kan ses gennem den tynde emalje. Hvis tænderne er meget beskadigede, kan plastfyldninger og i værste fald kroner blive nødvendige.

Bulimi og syreskader

Har man kastet op i en længere periode, giver det karakteristiske skader på tænderne, fordi mavesyren opløser den kalk, som emaljen er lavet af. Skaderne ses først og fremmest på indersiden af tænderne og starter typisk på de bageste kindtænder i underkæben. Desuden opstår der skader på bagsiden af fortænderne, der bliver glatte, og på de forreste tænder kan kanten blive gennemsigtig. Man kan se igennem tanden, fordi det kun er den yderste emalje, der er tilbage. Skyldes skaderne fx et stort forbrug af sure drikkevarer, vil de typisk opstå på forsiden af tænderne.

Det føles naturligt at børste tænder, når man har kastet op – men det er en dårlig idé, fordi den sarte emalje lige har været udsat for kraftig syrepåvirkning. Det er bedre at skylle munden med vand eller mælk, ikke fx cola eller juice. Husk, at emaljen er blød efter syrepåvirkningen, og at det derfor er vigtigt ikke at udsætte emaljen for mere syre.

Tandbørste og tandpasta

Det er vigtigt  at bruge en blød tandbørste, der ikke slider på tændernes overflade. Det er de små gnubbebevægelser, og at du kommer rundt i hele munden, der giver rene tænder.

Tandpasta gør tandbørstningen nemmere og mere behagelig, og så er den tilsat fluorid, som er med til at forebygge huller og derfor har stor betydning for tandsundheden.

Psykofarmaka kan give mangel på spyt

Psykofarmaka kan hæmme spytproduktionen og give tør mund. Det nedsætter den rensende effekt, som spyt normalt har, og gør det svært at holde tænderne fri for bakterier, hvilket øger risikoen for huller i tænderne og betændelse i tandkødet.

Få hjælp hvis du kaster op efter måltider eller overspiser

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) kan hjælpe dig, hvis du f.eks. kaster op efter måltider eller overspiser.