Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Tandplejeruddannelsen

Tandplejeruddannelsen

Tandplejerens formelle titel er ‘bachelor i tandpleje’. Professionsbacheloruddannelsen i tandpleje foregår ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed (IOOS) ved Aarhus Universitet og på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere (SKT) ved Københavns Universitet.

Tandplejeruddannelsen blev den 1. september 2011 en treårig professionsbacheloruddannelse.

Biologiske og medicinske basisfag udgør ca. 11 % af undervisningstiden og omfatter bl.a. fagene anatomi, ernærings- og kostlære, farmakologi, fysiologi, generel medicin, mikrobiologi og tandmorfologi.

Samfunds- og adfærdsfag, teori og praksis udgør ca. 21 % af undervisningstiden og omfatter bl.a. fagene psykologi, pædagogik, samfundslære, samfundsodontologi, sociologi, sundhedspædagogik, vurdering af materialer og videnskabelig litteratur.

Kliniske fag, teori og praksis udgør ca. 68 % af undervisningstiden og omfatter bl.a. emner som bidfunktion, cariologi, gerodonti, omsorgs- og handicaptandpleje, odontologisk praktik, oral protetik, ortodonti, parodontologi, pædodonti, radiologi, tand-, mund- og kæbekirurgi samt lokalbedøvelse og oral patologi og medicin.

Derudover er der patientbehandling med undersøgelse, forebyggelse og behandling samt tandsundhedsundervisning og kostvejledning i klinikken. Desuden mundpleje for syge, handicappede, institutionaliserede, hospitaliserede og hjemmebundne.

Læs mere om dine videreuddannelsesmuligheder ved at tage en Diplomuddannelse i oral helse