Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
18+ år – voksentandpleje

18+ år – voksentandpleje

Når man fylder 18 år, forlader man automatisk den kommunale børne- og ungdomstandpleje. Det betyder, at det ikke længere er gratis at få efterset og behandlet sine tænder. Derfor er det vigtigt, at man som 18-årig finder en privat tandklinik, så man fortsat kan blive indkaldt til den regelmæssige undersøgelse.

Mange af de tandsygdomme, der kan opdages af en tandplejer/tandlæge ved et tandeftersyn, er ikke synlige for en selv, før de gør ondt eller har gjort skade på tænder og tandkød og kræver en mere omfattende og dyr behandling.

Dropoutere

Unge, der ikke opsøger en privat tandklinik, har fået tilnavnet drop-outere. Det betyder, at de i en årrække ikke er tilknyttet nogen form for tandplejeordning og som følge deraf ikke får efterset tænderne i en periode. Det skyldes ofte frygt for dyre regninger, utryghed ved at komme på en tandklinik eller blot glemsomhed. Men det kan få  store konsekvenser for den enkeltes tandsundhed og være medvirkende til, at der med tiden opstår et stort og dyrt behandlingsbehov.

Projekt menneskeforsøg

Frederik på 21 år indvilger i at deltage i et forsøg, hvor han ikke må børste tænder i 14 dage. Efter blot 7 dage beretter Frederik om rådden lugt og “pissedårlig” ånde.  I 4 videoklip følger vi Frederik i de  14 dage uden tandbørste.

Tandkødet flabrer og bløder, selv om vi taler om en periode uden tandbørste, der tidsmæssigt kun svarer til en Roskilde festival. Frederik anede ikke, hvad han gik ind til, og humøret daler i takt med, at den dårlige ånde tager til og mærkelige symptomer viser sig på tænder og tandkød. Det går hurtigt ned ad bakke – hurtigere end forventet.

Film 1

Film 2

Film 3

Film 4