Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Graviditet

Graviditet

Hormonernes betydning

Gravide oplever hyppigt, at tandkødet kan have øget tendens til at bløde. På netdoktor angives det, at ca. halvdelen af alle gravide oplever, at tandkødet nemt kommer til at bløde, og at det er ømt og hævet, typisk fra 2. graviditetsmåned.

Når man er gravid, ændres kroppens sædvanlige hormonbalance. Det medfører øget blodvolumen og blodgennemstrømning i slimhinderne, som kan bevirke, at slimhindernes blodkar nemmere brister, og at det bløder fra tandkødet og andre af kroppens slimhinder. Samtidig kan de hormonelle forandringer forårsage, at immunforsvaret reagerer anderledes, og at tandkødet dermed bliver mere følsomt over for plak og bakterier. Ofte oplever den gravide, at det bløder i forbindelse med tandbørstningen, men her er det vigtigt at fortsætte med at børste, som man plejer.

En god tandsundhed er vigtig for kroppens generelle sundhedstilstand og en vellykket graviditet og for at undgå at belaste kroppen med infektioner. Betændelse i tandkødet er en infektion, og betændelse og bakterier fra mundhulen kan komme ud i blodbanerne og kan dermed spille en rolle i forhold til den generelle sundhedstilstand og graviditetens forløb.

Vær grundig men blid i dine bevægelser, når du børster tænder, og brug en blød børste. Det kan også være en god idé med et ekstra tandeftersyn, hvor du også kan drøfte med din tandplejer, hvordan du kan tilrettelægge din mundhygiejne til din nuværende situation.

Ændrede vaner

Foruden ændringer i hormonerne kan ændrede livsmønstre og vaner i forbindelse med graviditeten spille en ikke ubetydelig rolle i forhold til tandsundheden og være medvirkende til en øget risiko for både betændelse i tandkødet, huller i tænderne (caries) og syreskader.

I særligt første del af graviditeten kan der opstå trang til bestemte fødevareemner, som spises i større mængder og også ofte meget hyppigt og igennem hele døgnet. Ikke sjældent er der tale om syltede produkter, der indeholder meget sukker og syre. Foregår spisningen om natten, udsætter man tænderne for yderligere risiko, fordi man i løbet af natten med hvile og søvn producerer mindre spyt end om dagen. Dermed har man om natten ikke samme gavn af spyttets neutraliserende effekt på syre og spyttets rensende/skyllende virkning.

Lider man af graviditetskvalme kan man måske fristes til at springe en tandbørstning over for at undgå at udløse opkastning, men her er det vigtigt alligevel at gennemføre to daglige tandbørstninger med fluortandpasta, der har en forebyggende effekt på huller i tænderne. Tandbørstningen kan foregå på tidspunkter, hvor kvalmen er mindst, og det kan også være, at du skal prøve en ny tandpasta med en mildere smag. Det kan du tale med din tandplejer om.

Det vil for de fleste føles naturligt at børste tænderne, når man har kastet op – men det er en rigtig dårlig idé. Hvis man tager fat med tandbørsten, når tændernes emalje lige er blevet udsat for kraftig syrepåvirkning af opkast, slider man unødigt på den tynde emalje. Man skal helst vente i hvert fald en halv time med at børste tænder, til spyttet har neutraliseret syren. Det er bedre, at man i stedet skyller munden med vand; almindeligt postevand eller mælk – ikke sukker- og syreholdige drikke som cola eller juice.