Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Overgangsalder

Overgangsalder

Slimhinderne påvirkes ved hormonelle forandringer, og det er kendt, at kvinder i forbindelse med overgangsalderen kan få meget sarte slimhinder i mundhulen og øget tendens til blødende tandkød som følge af ændringerne i hormonniveauer.

Konsekvenser af de hormonelle forandringer kan være følelsen af at være mundtør, og at man kan blive mere sart overfor stærkt krydrede fødevarer. Der er ikke tale om, at spytkirtlerne danner mindre spyt, men derimod at spyttets smøreevne nedsættes.

En af de største problematikker omkring nedsat spytkvalitet er, at der lettere ophober sig madrester i mundhulen, når spyttets skyllende effekt/smøreevne er nedsat.  Dermed bliver  tænderne vanskeligere at holde rene. Det giver øget risiko for huller i tænderne og betændelse i tandkødet. Man kan selv gøre en forskel ved at:

  • begrænse sit forbrug af mad og drikke med sukker
  • sørge for en stabil og god mundhygiejne
  • børste systematisk med små, gnubbende bevægelser og fluortandpasta
  • tale med sin tandplejer om tandplejerutiner og evt. hjælpemidler

Der er flere forskellige metoder til at lindre og afhjælpe en tør mund, men man bør altid rådføre sig med sin tandplejer og sikre sig, at der ikke er andre årsager til den tørre mund.

Nemmest er det at lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand. Mange finder behag i at bruge tyggegummi eller ved at sutte på bolsjer og pastiller, som bør være sukkerfri, så risikoen for huller i tænderne ikke øges. På apoteket kan man desuden købe sugetabletter, vingummi, spray, geler og mundskyl, der fremmer dannelsen af spyt.