Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Bulimi

Bulimi

Det har indvirkning på dine tænder, hvordan du lever dit liv, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at syre i alle afskygninger – fødemener, drikke eller fx mavesyre ved bulimi – kan påvirke din tandsundhed ved at give syreskader. Ved bulimi skal du passe ekstra godt på tænderne.

Det vil for de fleste føles naturligt at børste tænderne, når man har kastet op – men det er en rigtig dårlig idé. Hvis man tager fat med børste og tandpasta, når den sarte emalje lige er blevet udsat for kraftig syrepåvirkning af opkast, gør man faktisk mere skade end gavn. Det er bedre, at man i stedet skyller munden med vand. Almindeligt postevand eller mælk, ikke sukker- og syreholdige drikke som cola eller juice. Man skal tænke på, at tænderne står helt blottet og sarte efter syrepåvirkningen, og at det derfor er det værst tænkelige tidspunkt at udsætte tænderne for en ny syrepåvirkning.

Karakteriske skader på tænderne ved opkastninger

Har man kastet op i en længere periode, giver det nogle karakteristiske skader på tænderne. Skaderne ses først og fremmest på indersiden af tænderne, og de starter typisk på de bageste kindtænder i underkæben. Desuden opstår der skader på bagsiden af de forreste tænder. De bliver fuldstændig glatte, og på de forreste tænder kan man se, at kanten kan blive helt gennemsigtig. Man kan se igennem tanden, fordi det kun lige er emaljen på ydersiden af tænderne, der står tilbage. Skaderne bliver anderledes, hvis de fx skyldes stor indtagelse af cola eller andre syre- og sukkerholdige mad- og drikkevarer. Så vil skaderne typisk opstå på forsiden af tænderne. Så længe opkastningerne står på, bliver tænderne ødelagt.

Det kan anbefales, at man kommer oftere til tandeftersyn ved bulimi for at blive undersøgt og for at få en fluorbehandling og vejledning om kost og levevis.