Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Diabetes

Diabetes

Diabetikere har større risiko for at udvikle infektioner, og en tredjedel af alle diabetikere oplever forandringer i mundhulen.  Det er derfor vigtigt med en god mundhygiejne. Der er god grund til, at du som diabetiker gør noget ud af at forebygge infektioner i mundhulen. Det kan du gøre med den rette pleje. Spørg din tandplejer til råds om, hvordan du kan tilrettelægge din personlige mundhygiejne.

Infektioner i mundhulen

Infektioner gør det vanskeligere at håndtere blodsukkerniveauet, og jo dårligere det er reguleret, jo vanskeligere er det at behandle tandkødsbetændelse og paradentose. Diabetes og paradentose hænger ofte sammen i en negativ spiral, og det er påvist, at diabetikere, der modtager behandling for paradentose, bedre er i stand til at kontrollere diabetes med mindre mængder insulin. Foruden at influere negativt på diabetes har parodentose en negativ indflydelse på hjertekarsygdomme og nyresygdomme m.m. Over halvdelen af diabetikere får senfølger i øjne, nyrer og nerver og blodpropper i hjerne og hjerte. En god mundhygiejne kan være med til at reducere risikoen for senkomplikationer.

Øget risiko for huller i tænderne (caries)

Nedsat spytproduktion er en almindelig følge af diabetes. Den lave spytproduktion behøver ikke at være til direkte gene i dagligdagen, men medfører en stor cariesrisiko på trods af sukkerfattig kost. Tal med din tandplejer om, hvorvidt der er tegn på lav spytproduktion i din mund. Der kan foretages en simpel test på klinikken for at måle spytproduktionen.

Mistanke om diabetes

Tandplejeren kan opdage symptomer på diabetes ved de rutinemæssige tandrensninger og undersøgelser. Symptomer kan fx være skummende spyt og usædvanligt tørre og irriterede slimhinder i munden. Hvis tandplejeren har mistanke om diabetes, vil du blive opfordret til at søge læge for en blodsukkertest. Hvis du oplever nogle af symptomerne nedenfor, bør du opsøge din tandplejer.

  • Rødt, hævet og evt. blødende tandkød, fx ved tandbørstning eller spisning
  • Vedvarende dårlig ånde eller usædvanlig smag i munden
  • Hyppige svampeinfektioner i mundhulen
  • Dårlig sårheling i mundhulen
  • Smerter i tungen
  • Hyppigere cariesangreb/huller i tænderne
  • Paradentose
  • Ændring i din tyggefunktion

Læs mere i folder udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Tandplejerforening, Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker og Diabetesforeningen.