Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Fluor

Fluor

Fluorbehandling (natriumfluorid) anvendes til at forebygge og hæmme udviklingen af huller i tænderne (caries). Hvilket produkt tandplejeren vælger at bruge afhænger af, hvad de enkelte begyndende huller vurderes at have behov for. Der er tilsat fluorid i langt de fleste tandpastaer som led i den forebyggende tandpleje i Danmark. Undersøgelser viser, at det har stor effekt.

Det anbefales at bruge fluoridtandpasta til børn, lige fra den første tand bryder frem. Dog er det vigtigt, at der bruges markant mindre mængder end til voksne, nemlig svarende til barnets lillefingernegl.

Fluorbehandlinger forebygger huller i tænderne

Fluorid kan i en opløsning med vand pensles på begyndende huller og være med til at genopbygge de ødelagte områder. Fluorid findes også som en klistret gel, der kan påføres tænderne, og som en lak der kan forsegle begyndende huller. Kommer man regelmæssigt til tandpleje, vil tandplejeren kunne lave forebyggende fluorbehandlinger, hvis der er begyndende huller, så man undgår udboringer af tænderne.

Fluorid er et grundstof, kendt fra det periodiske system under bogstavet F. Det er et naturligt forekommende stof i drikkevand, dog i meget små mængder, og det forekommer også naturligt i visse fødevarer. Indholdet i drikkevandet varierer fra kommune til kommune.