Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Leddegigt

Leddegigt

Videnskabelige forsøg har vist, at der er større risiko for at udvikle paradentose, hvis du har leddegigt. Faktisk er der helt op til 50 % større risiko for at udvikle paradentose – selv med en god mundpleje. Endvidere er der undersøgelser, der viser, at en paradentose også kan forværre forløbet og omfanget af leddegigt, og meget tyder på, at paradentose ligefrem kan være medvirkende til at udvikle leddegigt,

Leddegigt (reumatoid artrit) er en inflammatorisk sygdom. Det betyder, at man har en betændelsesreaktion i sine led. Samtidig begynder kroppens immunsystem at forandre sig og danne antistoffer,  bl.a. den såkaldte gigtfaktor. Kroppen kan dermed få svært ved at bekæmpe andre infektioner, herunder infektioner i tandkødet.

Paradentose er en betændelsesreaktion i tandkødet, som nedbryder kæbeknoglen, og uden behandling vil paradentosen forårsage løse tænder og tandtab. For at forebygge eller helbrede paradentose er det vigtigt, at personer med leddegigt er grundige med den daglige mundpleje og jævnligt får foretaget et forebyggende tandeftersyn og behandlet en evt. paradentose hos en tandplejer.

Rygning og leddegigt

50 % af alle personer med leddegigt har en nedarvet tendens til at danne gigtfaktoren anti-CCP,  som ved rygning giver næsten dobbelt så høj risiko for at udløse leddegigt. Dertil kommer, at rygere har mindre gavn af den gængse behandling med methotrexat og TNF-hæmmere i den tidlige fase, end personer, som ikke ryger*. Også i forhold til paradentose frarådes det at ryge. Rygning får bl.a. tandkødets blodkar til at trække sig sammen og svækker dermed blodtilførslen og immunforsvaret i munden.

Motorik og hjælpemidler

Ved leddegigt kan der være motoriske problemer forbundet med den daglige  tandbørstning. Tandplejeren kan pege på forskellige remedier til at optimere og lette mundhygiejnen. Et greb til tandbørsten, som er nemt at montere og kun vejer 30 gram kan være en god hjælp ved leddegigt. Grebet er udviklet i samarbejde med reumatologisk afdeling ved Malmø universitets hospital.
(forhandles af Dansk Tandprofylakse)

Se også Gigtforeningens hjemmside

* Ifølge professor Kim Hørslev-Petersen fra Gigthospitalet i Gråsten.