Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Mellemrumsbørste

Mellemrumsbørste

For at undgå huller i tænderne og tandkødsproblemer er det vigtigt at holde hver enkelt tand ren hele vejen rundt. Tandfladerne i mellemrummene fylder faktisk det samme som tandfladernes for- og bagside.

I tandmellemrummene sætter der sig nemt madrester, som kan være svære at fjerne med en almindelig tandbørste. Det er derfor en god idé at supplere din tandbørstning med mellemrumsbørster, tandstikker og/eller tandtråd.

Sådan benytter du en mellemrumsbørste

Mellemrumstandbørster findes i forskellige størrelser, så de passer til de mange forskellige størrelser tandmellemrum. Det er vigtigt at bruge den rette størrelse. Metallet i børsten må ikke skure på tanden, men en for lille børste er ikke effektiv nok. Din tandplejer kan vejlede dig om, hvilke størrelser du har brug for.

Når du stikker mellemrumsbørsten ind første gang, vil det ofte bløde lidt og måske også gøre en anelse ondt. Bliv ikke forskrækket. Tandkødet bløder kun, når det har taget skade af plak. Tilstanden kaldes tandkødsbetændelse og opstår, når plakken har fået lov at sidde uforstyrret og påvirke tandkødet i 3 – 7 dage. Hvis du bruger mellemrumsbørsten en uge, vil tandkødet hele op, og det vil holde op med at bløde. På den måde forhindrer du tandkødsbetændelsen i at udvikle sig til paradentose.

Ved at bøje/vinkle børstehovedet, kan mellemrumsbørsten nemmere føres ind i tandmellemrummet fra bagsiden/tungesiden af tandrækken. Skrub godt, 7 – 10 gange ud og ind i mellemrummet, gerne med tandpasta. Det samme gøres på forsiden af tandrækken. Det kan ske, der følger madrester med ud. Ofte er det svært at afgøre, om man har noget siddende imellem tænderne. Derfor er mellemrumsbørsterne et vigtigt supplement til tandbørstning.