Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Strålebehandling/kræft

Strålebehandling/kræft

Strålebehandling af hoved- og halsområdet medfører ofte bivirkninger i munden, hyppigst efter ca. to ugers strålebehandling. Som bivirkning  nedsættes elasticiteten i tyggemusklerne, og gabeevnen påvirkes individuelt. På grund af nedsat spytproduktion kan der meget nemt opstå mundtørhed og huller i tænderne. Smagsløgene og dermed smagssansen påvirkes også.

Før strålebehandling og kemoteapi i hoved-/halsområdet er det hensigtsmæssigt at få vejledning og instruktion i, hvordan tænder og mund skal passes under behandlingsforløbet.  Efterfølgende er det nødvendigt med en undersøgelse og forebyggelse i form af afpudsning, evt. tandrensning og videre instruktion.

Mundtørhed

Strålerne beskadiger spytkirtlerne, så spyttet bliver tykt og trådtrækkende. Mundtørheden er normalt værst under strålebehandlingen, hvorefter der sker i bedring de efterfølgende måneder. I visse tilfælde er mundtørheden mere vedvarende.

Ømhed og sårdannelse

Strålebehandlingen påvirker cellerne i munden, og mundslimhinder, tunge og tandkød kan blive røde og ømme, og der kan forekomme sårdannelse og hævet tunge og kinder, som giver gener som synkebesvær ved spisning og smerter ved tandbørstning. I forbindelse med strålebehandling kan det være svært at benytte proteser på grund af ømhed fra slimhindeme. Tal med dit tandpersonale om dette.

Gode råd

 • Indtag væske/vand  så ofte som muligt, men undgå søde og syreholdige læskedrikke, der kan give huller i tænderne.
 • Sørg for at drikke rigeligt ved spisning og undgå tør mad. Skyl evt. munden med smertestillende mundskyllevæske 10 minutter før fødeindtagelsen (spørg din tandplejer eller på apoteket).
 • For at undgå at bide sig i tunge og kinder, skal der tygges forsigtigt ved spisning.
 • Drik/skyl gerne med kamillete, kold eller varm, lavet af hele blomster, som indeholder olier med en desinficerende og lindrende effekt. Brug ikke posete.
 • Benyt sukkerfri tyggegummi og sukkerfri pastiller.
 • Kunstigt spyt fås på apoteket og kan have en lindrende effekt.
 • Undgå alkohol og tobak, idet disse kan forøge mundtørheden.
 • Hvis du har dine egne tænder, anbefales mundskylning med Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 % to gange dagligt. Klorhexidin har en antiseptisk virkning på både bakterier og svamp. Hvis du har svamp, er det vigtigt at søge behandling, idet du skal have speciel medicin mod svamp.
 • Brug en mild fluortandpasta uden skummemiddel.
 • Sørg altid for omhyggelig rengøring af proteser med protesebørste og håndsæbe/tandpasta to gange dagligt. Evt. også mellem måltiderne.
 • Undlad at bruge proteserne om natten. Efter grundig rengøring opbevares  proteser tørt natten over, men hvis du har svamp, skal proteserne lægges i en Atamonopløsning i forholdet 1 del Atamon til 4 dele vand natten over.

Daglig pleje

Gør skånsomme gabeøvelser efter anvisning fra din tandplejer eller tandlæge til en daglig rutine.  Sørg for at børste tænderne grundigt med en blød tandbørste og brug tandstikkere, tandtråd og fluorholdig tandpasta uden skummemiddel. Undgå slik og søde læskedrikke.

Efter strålebehandling anbefales kontrol og behandling på egen tandklinik hver 3. måned.

Kilde: Odense Universitetshospital

Tilskud

Kræftpatienter, som får alvorlige problemer med tænderne, har efter de er færdige med kræftbehandlingen mulighed for at få økonomisk tilskud til tandbehandling i den region, hvor de bor. Man kan få tilskud til fx tandfyldninger, rodbehandlinger, kroner og proteser samt forebyggende behandling, som fx tandrensninger og flourpenslinger. Der er ikke mulighed for at få støtte til reparation eller udskiftning af de kroner eller proteser, som man tidligere har fået støtte til fra regionen.

Alle patienter, der skal have strålebehandling på hoved/ hals, får deres tænder undersøgt på hospitalet, inden behandlingen begynder. Dermed vil de nemt kunne dokumentere, hvordan deres tænder havde det, inden behandlingen gik i gang. Det er en anden sag for kemopatienter, der ikke automatisk får undersøgt tænderne inden behandlingen. Kemopatienter bør derfor kontakte deres egen tandklinik inden behandlingen for at få foretaget en tandstatus. Ellers kan det blive svært at bevise, at det er kemoen, der har ødelagt tænderne.

Tilskuddets størrelse er uafhængigt af patientens indkomst og formue. Hvis man får bevilget tilskuddet, indebærer ordningen, at patientens egenbetaling hos den praktiserende tandlæge fremover højst må udgøre 1.745 kr. årligt (2013). Beløb herudover betales af regionen.

Ansøgningsskema sendes til den region, hvor du bor. Ansøgningsskemaet kan du hente på din regions hjemmeside sammen med en vejledning i at søge.

Klagemulighed

Hvis regionen helt eller delvis afslår at yde økonomisk støtte til din tandbehandling, kan du og din tandlæge klage over regionstandlægens afgørelse til Patientombuddet. Klagefristen er fire uger efter, at du har fået meddelelse om afgørelsen. Patientombuddet kan se bort fra en overskridelse af klagefristen, hvis særlige grunde taler herfor. Klagen skal sendes til:

Patientombuddet
Frederiksborggade 15, 2. sal
1360 København K

Tlf. 72 28 66 00 (telefontid dagligt kl. 10 – 14)
E-mail: pob@patientombuddet.dk
Hjemmeside: www.patientombuddet.dk