Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Tandplejerne kan gøre en forskel i Røgfri Fremtid og World No Tobacco Day den 31. maj 2018

Tandplejerne kan gøre en forskel i Røgfri Fremtid og World No Tobacco Day den 31. maj 2018

29.05.2018

Af Elisabeth Gregersen, formand i Danske Tandplejere

Den 31. maj 2018 markeres World No Tobacco Day, og Danske Tandplejere opfordrer i den forbindelse alle tandplejere til at tage del i visionen om en røgfri fremtid. Danske Tandplejere er partner i ’Røgfri Fremtid’, der er et samarbejde på tværs af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Røgfri Fremtid blev lanceret den 31. maj 2017 og har på et år formået at samle 73 partnere, der alle ønsker og arbejder for at ingen børn og unge begynder at ryge.

For Danske Tandplejere er det vigtigt at være en af disse partnere og bidrage til, at tobakken ikke gives videre til den næste generation. Hver dag starter 40 børn og unge med at ryge, og i Danske Tandplejere mener vi, at det er vores fælles ansvar at sætte handling bag ønsket om en røgfri fremtid. Visionen er en røgfri generation i 2030, og vi kan nå målet sammen, men det kræver handling nu.

Tandplejere gør en forskel
Forebyggelse og sundhedsfremme er kernen i tandplejernes fagområde, og derfor er det naturligt, at vi som tandplejere tager del i og bakker op om en røgfri fremtid. Rygning er den forebyggelige enkeltfaktor, der har størst betydning for udvikling af sygdom og død og andelen af unge, der ryger i Danmark, er markant højere end i de øvrige nordiske lande.

I vores daglige arbejde konfronteres vi hver dag med de skader og sygdomme, som rygning påfører mundhule og tænder, og derfor er det oplagt, at vi som sundhedsprofessionelle er bannerførere for den sundhedsfremmende dagsorden og bidrager til den landsdækkende indsats.

Hvad kan vi som tandplejere bidrage med?
De fleste kommuner og folkeskoler er optaget af og involveret i initiativer, der fremmer en røgfri fremtid, og jeg ved, at mange af tandplejerne i børn- og ungetandplejen allerede har tobaksforebyggelse som en fast del af undervisningen.

Målet er, at ingen børn og unge begynder at ryge, og derfor skal vi oplyse om rygning ud fra en sundhedsfaglig betragtning og forberede vores børn og unge til at forholde sig til tobakkens skadevirkninger. Som en del af den forebyggende samtale om tandsundhed, vaner og tandbørstning er det derfor oplagt at fortælle, hvordan rygning svækker immunforsvaret og øger risikoen for tandsygdomme.

Hensigten er ikke, at tandplejere skal agere rygestopkonsulenter, men ’Røgfri Fremtid’ er et landsdækkende initiativ og en god anledning til at sætte fokus på tandsundhed, og her er det oplagt, at tandplejerne er med. I samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Røgfri har Danske Tandplejere lavet en lille film om tandplejernes bidrag til en Røgfri Fremtid, som lanceres på Facebook i forbindelse med kampagnen den 31. maj.

Der er med andre ord mange sideløbende indsatser og aktører, vi som tandplejere kan samarbejde med, og jeg vil derfor opfordre til, at alle i tandplejen sætter særligt fokus på rygeforebyggelse i ugerne efter den 31. maj.

Foranket i WHO
Børn og unge har ret til at vokse op uden røg, og sammen tager vi ansvar for, at det bliver muligt. Røgfri Fremtid er en del af en international bevægelse og er forankret i WHO’s rammekonvention om tobak. Her har Danmark forpligtet sig til at beskytte både nuværende og kommende generationer mod følgerne af tobaksbrug. 180 lande har indtil videre underskrevet konventionen og forpligtet sig til at beskytte deres børn og unge mod tobak, og i Danske Tandplejere støtter vi denne bevægelse.

Nyhedsarkiv >>