Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Mundtørhed/spyt

Mundtørhed/spyt

Det spyt, vi producerer, har mange funktioner. Det beskytter mundens slimhinder og tænderne mod kemiske påvirkninger og angreb fra mikroorganismer, idet det neutraliserer syren fra bakterier, men også syrepåvirkninger fra det vi spiser og drikker. Dermed beskytter spyttet os mod huller i tænderne. Samtidig hjælper spyttet os med at tygge og synke maden og  gør maden mere flydende og smører slimhinderne.

Nedsat spytsekretion er en almindelig følgevirkning af diabetes.

Mundtørhed opdages af tandplejeren

Den lave spytsekretion behøver ikke at være til gene i dagligdagen, men medfører en stor risiko for huller i tænderne. Der er mange med nedsat spytproduktion, der ikke oplever at lide af mundtørhed, selv ved en nedsat spytproduktion på 80%. Så det er ikke usædvanligt, at problemet først opdages på tandklinikken. Din tandplejer kan undersøge, om du har lav spytproduktion og kan i givet fald pege på forskellige midler til at afhjælpe mundtørhed.

To former for mundtørhed

Man kan godt føle sig mundtør, uden at spytproduktionen er nedsat. Ved xerostomi føler man sig tør i munden, uden at der kan påvises en nedsat spytproduktion. Det forårsages typisk af en ændring i spyttets sammensætning. Ved hyposalivation er der tale om en egentlig nedsat dannelse af spyt.

Medicin forårsager mundtørhed

Mundtørhed ses ofte hos ældre samt ved brug af morfikamedicin,  dvs. stærkt smertestillende medicin på recept. Medicin er den største årsag til nedsat spytproduktion, og jo flere slags medicin, der indtages, jo større er risikoen for nedsat spytproduktion. De typer medicin, der ofte forårsager mundtørhed er morfikagruppen (receptpligtigt smertestillende, fx ketogan), astmamedicin (også til KOL), allergimidler, blodtrykssænkende midler, psykofarmaka (lykkepiller), vanddrivende midler, epilepsimedicin og narkotiske stoffer. Kemoterapi kan også give xerostomi, da spyttes sammensætning ændres af behandlingen. Et indtag på mere end fem medikamenter, der hver for sig ikke giver mundtørhed, kan i kombination forårsage mundtørhed.

Symptomerne på nedsat spytproduktion

 • Tørhed i munden (xerostomi) og i svælget
 • Tørhed af læber, evt. skorpedannelse eller revner
 • Fornemmelse af tørst og hyppig væskeindtagelse
 • Ubehag ved indtagelse af krydrede og syrlige fødeemner
 • Tale-, tygge- og synkeproblemer
 • Smagsforstyrrelser
 • Glat tungeryg, evt. med dybe furer samme sted
 • Ømhed og brændende fornemmelse i mundslimhinden
 • Ændring af mundens mikroflora (flere mikroorganismer der foretrækker surt miljø)
 • Mundslimhindeinfektioner, især svampeinfektioner (candidose)
 • Revner i mundvigen
 • Øget forekomst af huller i tænderne, ofte på atypiske steder
 • Tanderosioner (syreskader)
 • Problemer med at fastholde helproteser og dermed følgende tryksår
 • Forstyrret søvn pga. xerostomi og øget vandladning (hyppig og øget væskeindtagelse)
 • Ømhed og hævelse af ørespytkirtlerne og de store spytkirtler under kæben

Huller i tænderne ved mundtørhed

Nedsat spytproduktion giver store udfordringer for bevarelsen af et sundt tandsæt. Et sundt og velpasset tandsæt kan lide stor og ofte uoprettelig skade på ganske få år, hvis ikke der sættes ind med det samme. Hyppigheden af huller i tænderne stiger voldsomt ved manglende eller nedsat spyt produktion. Spyttet er vores vigtigste forsvar mod den syre, mundens bakterier danner. Desuden bliver det sværere at holde tænderne rene, da bakterierne nemmere kan sætte sig fast på en tør tandoverflade. Alt for tit ender det med tænder, der skal trækkes ud, fordi de er så nedbrudt af caries, at de ikke står til at redde, eller behandlingen bliver så dyr, at patienten ikke har råd. I visse tilfælde er der økonomisk hjælp at hente men det gælder langt fra alle.

Syreskader ved mundtørhed

Risikoen for erosioner (syreskader) stiger, fordi spyttet ikke er der til at neutralisere syren fra sodavand osv. Mundtørhed giver øget tørst, og hvis  tørsten slukkes i søde/syrlige drikke øges risikoen yderligere for erosioner.

Hjælpemidler ved mundtørhed

Hvis du har for lav spytproduktion, er det vigtigt at tænke over, hvad du spiser og drikker i løbet af dagen. Sodavand er læskende, når man føler sig tør i munden, men pga. det høje syreindhold er de skadelige for tænderne, også selv om de er sukkerfrie. Danskvand både med og uden smag skader ikke, men læsker lige så godt. Indtag af juice og saftevand skal begrænses mest muligt, da de er kemisk sure og samtidig indeholder store mængder naturligt og/eller tilsat sukker.

Det er ofte nødvendigt at sutte på et bolsje eller pastil flere gange i løbet af dagen for ikke at tørre helt ud, dette er en god ide så længe du har for øje at det er sukkerfrit. På apoteket findes sugetabletter i håndkøb specielt til tør mund, der ikke indeholder sukker, og som stimulerer spytproduktionen. Ligeledes kan der købes kunstigt spyt eller sprays til brug i dagtimerne. Om natten kan det være en stor hjælp med en gel til at smøre på slimhinderne, før du går i seng.  Det er endvidere vigtigt at undgå tandpasta med skummemiddel, da det udtørrer de i forvejen sarte slimhinder.