Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Svamp

Svamp

Infektion i mundhule og fordøjelseskanal kan være forårsaget af candidasvamp, som forekommer hyppigst hos spædbørn i form af trøske og hos voksne og større børn med nedsat immunforsvar. Trøske hos spædbørn skyldes, at immunforsvaret stadig udvikles og ikke er lige så stærkt som hos voksne og større børn.

Trøske hos børn

Trøsken er smitsom, og overføres oftest fra moderen til barnet ved fødslen, hvis moderen har en svampeinfektion i skeden. Trøske smitter ligeledes fra barnets mund til alt, som er i berøring med munden, fx sut, sutteflaske, hænder, legetøj osv. Derfor er god hygiejne meget nødvendigt.

Trøske viser sig som mælkehvide afskrabelige belægninger på tunge, gane og mundslimhinder og højrøde slimhinder under belægningerne. Der kan også forekomme blødning fra slimhinder, men symptomerne kan være meget forskellige fra barn til barn.  Mens nogen intet mærker, får andre gener, når de spiser eller sutter.

Hos større børn kan trøske opstå ved behandling med antibiotika eller inhalering af astmamedicin. Ved indtagelse af astmamedicin anbefales det derfor at skylle munden efter behandling.

Behandling af trøske sker ved at rense barnets mund med et stykke gaze eller en engangsvaskeklud viklet om en finger og vædet med kamillete, danskvand eller fysiologisk saltvand. Hvis pletterne ikke forsvinder i løbet af få dage tages kontakt til læge eller tandklinik. Receptpligtigt, svampedræbende medicin kan komme på tale.

Svamp hos voksne

Hos voksne kan svamp forårsages af utilstrækkelig mundhygiejne, mundtørhed, skader på slimhinder, aftagelige proteser og behandling med medikamenter som steroider og antibiotika. Endvidere kan svamp optræde i forbindelse med diabetes, strålebehandling på hoved- og halsområde og  HIV-infektion m.v. Jernmangel kan også være medvirkende til svamp.

Svamp ses som mørkerøde områder med gullige og hvide afskrabelige belægninger på mundslimhinderne. Symptomerne er typisk mundtørhed, en brændende og svigende fornemmelse i munden og ubehagelig smag. Ved protese kan der optræde sår i mundvige.

Det er vigtigt, at der stilles den rette diagnose på din tandklinik med henblik behandling. Ubehandlet kan svampeinfektion forårsage infektion i mave-tarmkanalen, og det er derfor vigtigt med behandling på et tidligt stadie.

Svampeinfektion hos voksne behandles med receptpligtige svampedræbende midler i form af sugetabletter, gel eller salve lokalt fire gange dagligt i mellem fire og seks uger. Endvidere er det vigtigt at forbedre mund- og protesehygiejnenProtesen lægges natten over i 1 % natriumhypokloritopløsning, som kan købes på Apoteket og i Matas. Protesen skylles grundigt, før den sættes i munden igen.