Din Tandplejer forebygger, undersøger og behandler
Tandskader

Tandskader

Tænder kan ved ulykker og under uheldige omstændigheder som fx sport blive slået ud af munden i hel tilstand. Hvis man er til stede, når ulykken sker, skal man først og fremmest finde ud af, om det er en mælketand eller en blivende voksentand, der er slået ud, for at kunne hjælpe på den rigtige måde .

Mælketænder

Mælketænder, der slås ud af munden, skal ikke sættes fast i munden igen, men et besøg på tandklinikken vil være på sin plads efter en sådan skade. Der sættes sædvanligvis ikke hjørner i plast på mælketænder, men det vil være en individuel vurdering.

Mælketænder, der slås op i kæben, skal kontrolleres på tandklinikken. Hvis det er muligt, vil der blive taget et røntgenbillede, og tænderne vil få lov til at vokse stille og roligt ned på plads. Der kan ske skader på de blivende tandanlæg, når mælketænder er blevet slået op, men det kan først konstateres, når de blivende tænder vokser ud. Det er altid en god ide at have dækning af tandskade i sin forsikring, da større tandskader kan give problemer, efter barnet er fyldt 18 år og selv skal betale for reparationen.

Udslåede tænderne hos voksne
og børn med blivende/permanente tænder

Rør ikke ved tandens rod

Hvis en blivende tand slås ud af munden, skal man finde tanden og om muligt forsøge at sætte den på plads i kæben igen eller bruge en beholder til den udslåede tand og skynde sig til tandklinikken for at få hjælp. Tanden har den bedste chance for at overleve, hvis man handler hurtigt, helst inden 30 minutter.

Hold på kronen Under rindende vand

Hvis man har besluttet sig for at sætte tanden på plads, skal man holde tanden på kronen (den hvide del af tanden) og skylle den i 10 sekunder under rindende vand. Har man ikke rindende vand i nærheden, skal man bede den tilskadekomne om at sutte og spytte snavset væk fra tanden. Rør aldrig ved roden med fingrene (den røde del at tanden) og forsøg ikke at rengøre tanden på nogen måder, da dette kan skade de celler, der sørger for, at tanden har mulighed at gro fast igen.

Brug de andre tænder som rettesnor Brug de andre tænder som rettesnor

Sæt tanden på plads i kæben, brug de andre tænder som rettesnor for, hvordan tanden skal placeres.

Brug de andre tænder som rettesnor

Har man alufolie ved hånden, sættes tanden fast med folien mod de andre tænder. Eller man kan bede den tilskadekomne om at bide forsigtigt i et rent lommetørklæde.

Bid sammen om et stykke sølvpapir Bid sammen om et stykke lommetørklæde

Hvis den udslåede tand af en eller anden grund ikke kan sættes på plads, skal den lægges i mælk eller næstbedst i fysiologisk saltvand fra førstehjælpskassen. Bland ALDRIG saltvandet selv, brug eller ikke almindeligt postevand som transportmiddel. På tandklinikken vil tanden efterfølgende blive sat på plads.

Søg hjælp hurtigst muligt på tandklinik eller skadestue for at få tanden sat på plads i kæben og for at afklare, om der skal gives stivkrampevaccine. Ved hurtig og korrekt behandling kan en tand, der har været slået helt ud, kunne overleve og sidde i munden resten af livet.

Knækkede tænder

Fortænderne i både overmund og undermund kan under uheldige omstændigheder miste et hjørne.  Heldigvis kan et hjørne reetableres ved hjælp af plast i samme farvenuance som tanden, og det burde ikke kunne ses, at der har været en tandskade. Et hjørne af plast vil altid være sart og kan knække af, så der skal efterfølgende tages hensyn til den reparerede tand.

App skal hjælpe forældre til førstehjælp

På Børneulykkesfondens hjemmeside kan du hente  en gratis app, der skal hjælpe med at redde tænder, der er blevet skadet. Hvis en tand knækker, bøjer eller falder helt ud, skal man først og fremmest tage kontakt til en tandklinik, men i tiden imellem skaden og besøget på tandklinikken, er det af afgørende betydning at yde korrekt førstehjælp, så flere tænder bliver reddet.

App’en kan findes på www.tandskaden.dk
På Børneulykkesfondens hjemmeside kan man også spille spillet Pas på tandskaden